Skåne

Välkommen till Skåne!

Skåne är ett vackert landskap med en härlig natur. Böljande lantbruksmark, bokskogar, äppelodlingar, Brösarps backar och det mäktiga naturreservatet Kullaberg. Och så de underbara stränderna icke att förglömma.

Det är tätt mellan städerna. Malmö, Helsingborg och Lund på västra sidan. Kristianstad och Simrishamn på den östra. Och Trelleborg och Ystad på den sydliga sidan.

På långt håll syns Lunds domkyrka. Vidare finns det 500 andra kyrkor, 150 skånska slott, ett 70-tal golfbanor. Gårdsbutikerna växer i antal, liksom vindistrikten med sina 20 skånska vingårdar.

Det bor drygt en miljon innevånare i Skåne. 70 % av landskapet är uppodlat, mestadels av de fyra sädesslagen. Även potatis och raps spelar en stor roll och av den svenska sockerbetsproduktionen finns 90 % i Skåne.

Skåne erbjuder en ofantlig mängd matställen i många olika inriktningar. Allt ifrån Michelinkrogar, till andra restauranger, caféer, och anrika Gästgiverier.

Chaîne i Skåne är en mycket aktiv växande grupp livsnjutare, som genomför ett varierat program med middagar, luncher, utflykter, föredrag där vi njuter av god mat, gott vin och trevligt sällskap.

Bland Skånes klassiker finns sparris, äggakaka, gås, stekt sill med skirat smör, skånsk äpplekaka, skinka och brunkål, spettekaka och kaffe.

Läs mer på Facebook och Instagram

Bailli
Marie-Louise Strömberg
Bostad: 040 – 15 40 50
Mobil: 070-536 51 66
E-post: marielouise.stromberg@gmail.com

Vice-Chancelier-Argentier
Anita Lindahl
Telefon: 040 – 611 80 92
E-post: anita.bengt.lindahl@gmail.com

Vice-Conseiller Culinaire
Jan-Olof Olsson
Mobil: 070-646 02 95
E-post: janolof.olsson3@gmail.com

Chargé de Mission
Stefan Cronholm
E-post: stefan_cronholm@hotmail.com


Dîner Amical hos Lagmarks, Helsingborg, Fredagen den 6 mars 2020

Lagmarks

Ännu en härlig kväll hos Maître Rôtisseur Torbjörn Lagmark med hustru Lena. Torbjörn, som alltid tar emot oss med stort engagemang. De har startat upp en ny restaurang i centrala Helsingborg och det är till den som han hälsar oss – vänner i Chaîne – välkommen.

Menyn för kvällen
Forellromspocherat ostron
Pilgrimsmussel-ravioli
Bakgårdsrökt röding
Skånska kustartilleriets gubbröra på kronhjort
Varmluftsfriterad svensk taleggio
Crème brûlée, fastlagsbulle och chokladjord


En kväll på Sture, Malmö, Fredagen den 7 februari 2020.

Sture

Vi inleder 2020 med ett besök på anrika Sture. Denna kväll serveras vi en fyrarätters middag med passande viner därtill. Vi inledde med ett glas mousserande och några små aptitretare.


Vinprovning och Jullunch-Spanien möter Norden
Grand Hotel i Lund, Lördagen 7 december 2019

Grand-Jullunch

Vi inledde med en torr Sherry och tapas innan Marianne Halling, utbildningsledare för Munskänkarna i Malmö, guidade oss genom Priorat, Ribera del Duero och Toro. Efter provningen serverades ankbröst med tillbehör. Vi avslutade med Crema Catalana och en kopp kaffe.


Middag hos Titti Qvarnström på Folk Mat & Möten, Malmö
Lördagen 9 november 2019

Middag hos Titti Qvarnström som komponerat en 12 rätters starkt säsongsbetonad meny. Till detta serverades viner från alla världens hörn.


Dîner Amical Gastro, Helsingborg, Lördagen den 12 oktober 2019

Vi återknyter kontakten med vår Maître Rôtisseur Per Dahlberg och hans Gastro. Denna gång har Per lovat oss en kväll med hösttoner.
Starter
Tortellini fylld med Karl Johansvamp, lökconfit och italiensk tryffel, Parmigano Reggiano, jordärtskocka
Varmrätt
Lamm från Österlen på två sätt, rotselleri, variation på kål, säsongens svampar, rödbeta
Dessert
Hasselnötsmousse, äpple, dulce de leche, hasselnötscrumble, sorbet på äpple och citronverbena
Serveras med utvalda viner


Nationaldagsfirande på Årstiderna by the sea, Malmö
Torsdagen den 6 juni 2019

Vi firar Nationaldagen med Vinprovning av Marie Pieplow och efterföljande sparrislunch tillredd på tyskt vis à la Wilhelm Pieplow. Naturligtvis serverad med en god skinka, len lax och en härlig sås därtill


Dîner Amical Bengtemölle, Brösarp, Lördagen den 4 maj 2019

Vi hade en ljuvlig och spännande kväll senast hos Anders Cederberg på Bengtemölla Gård vid Verkeån. Vi inledde kvällen med att Anders rotisserade lammstek över öppen eld i den gamla undantagslängan och åt sedan en härlig middag i den vackra huvudbyggnaden.

Vi serverades en 3-rätters Gästgifvaremeny;
Färsk vit sparris med klarerat smör & laxrom
Ankbröst Orangeinne & rostad fläsksida med stomp på palsternacka & vårens primörer och
Choklad, Choklad, Choklad till desserten.

Kvällens vinmeny
2017 Domaine Paul Blanck, Riesling, Alsace, Frankrike
2017 Cederberg Cellars, Merlot Shiraz, Sydafrika
Pernot Ricard, Grådask Tawny Portugal

Bengtemölla Gård
Namnet Bengtemöla nämns redan 1408 i de historiska arkiven. Enligt släktforskare är namnet efter kvinnonamnet Bengta. Då fans här en så kallad skvaltkvarn, men ingen mark. När Skåne blev svenskt låg kvarnen under Svabesholm som kom i kronans ägo i samband med freden med Danmark.

I början av 1700-talet gick kvarnen över i privat ägo. Några år senare påbörjades ett par kapitalstarka personer att uppföra kvarngården så som den till stora delar ser ut idag. 1761 köpte befallningsmannen Carl Fredrik Aspelin och hans hustru Elsa Löngren Bengtemölla. Köpeskillingen var 4.433 riksdaler. Sedan dess har gården haft flera ägare och ägs nu av Gästgivare Anders Cederberg, Brösarp.


Dîner Amical SAV, Tygelsjö, Fredagen den 29 mars 2019

Denna tidiga vårdag med härlig sol välkomnades vi till SAV av Sven & Alex på Vindåkra, till sin så omtalade restaurang som glädjande och välförtjänt innehaft en Michelinstjärna näst intill från starten för drygt 2 år sedan. Kvällens specialkomponerade unika upplevelse bestod av välkomponerade rätter som Sven & Alex ägnat mycket tid och energi med under lång tid. Med allt ifrån inläggning, torkning, rökning till fermentering, innan de sedan komponerat ihop dessa rätter.

Läs mer om rätterna på vår Facebook eller Instagram.


Dîner Amical Lagmarks hörna, Helsingborg, Lördagen den 9 februari 2019

Vid årets första Dîner Amical besökte vi Lagmarks i Helsingborg. Där Lena och Torbjörn Lagmark hade förberett en härlig kväll med temat ” Det goda livet” med inspiration från Torbjörn Lagmarks bok med samma namn.

Vi hälsades välkomna och Torbjörn berättade om kvällens meny, varefter vi serverades Gös, rotfrukter äpple samt Gravad tomat, Sundstorgs rökt lax och drack en Champagne A. Viot & Fils Brut Tradition.

Sedan serverades Torsk, apelsin, fänkål och Tomat, gurka, havskräfta och vi drack Zenato Laguna San Benedetto.

Därefter åt vi Helgeflundra, svamp, rödvin strimlor samt Muffins, grönpeppar, kronhjort och drack en Soprasasso Ripassa.

Avslutningen var en apelsin-consommé med tomat och timjan. Till denna serverades en Kloster Eberbach Spätlese.

Nöjda med kvällen hos Lagmark gick vi hem med vars ett signerat exemplar av Torbjörn Lagmarks bok Det goda livet.


Jullunch Restaurang Mutantur, Malmö, Lördagen den 8 december 2018.

Alexander Sjögren hälsade oss varmt välkomna till Restaurang Mutantur, som han framgångsrikt driver sedan ett år tillbaka. Alexander har vunnit två bronsmedaljer i Årets kock och har varit Sveriges representant i Bocuse d´ Or bl a med brons i EM 2016 och 7a i VM i Lyon 2017. Alexander är nominerad till 2018 års Skånska Stjärna samt Mutantur är nominerad till 2018 års Skånska Krog.

Jullunchen inleddes med att Elisabeth Antonsson från Tirups Örtagård berättade om kryddor och specifikt om Julkryddor. Medan vi serverades ett välkomstglas med varm konjak, citronverbena, kardemumma och apelsin.

Jullunchen bestod av:
Sockersaltad Regnbåge med italiensk caviar, gräslöksemulsion, enokisvamp och tomatvatten Ombra. Till denna serverades en italiensk Prosecco från Venetien.

Skånsk Vildand med rosenkål, pistage, flädergrädde och tryffelpotatis.
Long Barn Zinfandel, Kalifornien, USA.

Till kaffet serverades Saffrans-macaron, Maräng med äpple och rosmarinmarmelad samt en chokladkola med nejlika.


Gåsmiddag på Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg Lördagen den 17 november 2018

Vi anlände till Sofiero med Slottet härligt upplyst i novembermörkret.

När vi kommit in satte vi oss i biblioteket och fick en Cava med ett tilltugg.

Väl till bords började vi med Svartsoppa och gåsleverparfait och en härlig Oloroso-sherry.

Till huvudrätt serverades Skånsk gås med confiterat gåslår med portvin, ålcréme och rosenkål samt kvittensky och örtpotatis med crisp. Till detta serverades en Pinot Noir från Serbal i Tupungato, Mendoza, Argentina.

Avslutningsvis Slottets äppleflarn medvaniljglass och créme anglaise och till detta en portugisisk Moscatel de Setúbal från João Barbosa.


Dîner Amical på Restaurang Atmosfär, Malmö, Lördagen den 13 oktober

På höstens första Dîner Amical besöktes Restaurang Atmosfär och vi tog väl omhand av Maître Rôtisseur Henrik Regnér samt Restaurangchef Emmeli Hagman.

Vi inledde med en härlig Cremant de Bourgogne och till den serverades röding, forellrom, Crème fraiche, citron och dill.

Väl till bords började vi med en hälleflundra med kantareller, pancetta, rökt beurre blanc och gräslök. Till detta serverades en Pouilly-Fuissé av Domaine de la Chapel.

Vidare serverades Vildand med pumpapuré, king oyster, timjan och macadamia. Tilll detta drack vi Nostre Pais 2014, Michel Gassier, Costieères de Nîmes, 2014.

Middagen avslutades med en härlig dessert bestående av hasselnötsglass med chokladgarnache, kaffe, whiskey och havtorn. Samt en Tetuna Trockenbeerenauslese, Robert Goldenits från Neusiedler See, Burgenland.


Heldagsutflykt med buss till Österlen. Lördagen den 1 september 2018.

Höstens första programpunkt blev en heldagsutflykt till vackra Österlen. I fjol arrangerade vi också en sådan och då det var så många var väldigt nöjda med fjolårets tur, så gjorde vi nu ytterligare en – med något annorlunda inriktning.

Vi inledde med besök på Flyinge vingård. Gustaf Johansson, som är odlingsansvarig, tog emot oss och visade runt i vingården. Vi testade också följande viner, alla gjorda på druvan Solaris som går så bra att odla i Sverige. Lätt att förväxla med en Sauvignon Blanc från Loire. Omdömena är Systembolagets:

Pegasus Original, 2014, Nr 31141, 227 kronor. ”Fruktig, påtagligt frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, tropisk frukt, äpplen, nötter och grapefrukt. 14,5 %”.

Pegasus Stål, 2016, Nr 31360, 235 kronor. ”Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av gula äpplen, ananas, färska örter och citron.14,5 %”.

Pegasus Fat, 2016, Nr 33096, 265 kronor.”Fruktig, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, mango, kardemumma och citron. 14,5 %”.

För första gången så besökte vi Kiviks hotell. Vår Maître Lisbeth Linde som tog emot oss på terrassen, där vi fick en fördrink Bellini medan vi njöt av den vackra utsikten över Hanöbukten. Så fick vi en visning av det vackra hotellet och SPA-anläggningen. Lunchen bestod av Österlenlamm med potatisfondant, kantareller, sensommargrönt och rödvinssås. Till det serverades Stonebarn Zinfandel, 2014, från Napa, USA.

Till dessert blev det en specialitet på hotellet – Kiviks äpple med kola-crumbles och vaniljvisp. Till detta en passande Riesling Auslese 2013 från Mosel i Tyskland. Producenten C.H. Berres.

Vidare så besökte vi Vitaby Kyrkby mejeri, där vi fick träffa Cecilia Olsson med man, för en provsmakning av smör och fil bl a. Cecilia har nu varit igång under några år och finns på de bästa restaurangerna med sina produkter, t ex hos Daniel Berlin. I Lunds Saluhall kan man också köpa produkter från gården. Den goda smaken på produkterna kommer från den uråldriga Vitabykällan, som korna dricker av. Kommande satsningar blir inom ost-området, som de hoppas mycket på.

Så tog vi en fin väg längs kusten upp mot Åhus, där vi träffade Karin Birch, en av de som idag driver Åhus Vingård. Karin visade oss odlingarna och berättade för oss om hur man jobbar i vingården. Ideellt arbete, där var och en ansvarar för en rad.

Vi smakade följande viner från Åhus Vingård:

Åhus Solaris, 2016, Nr 31692. Pris 189 kronor för 50 cl.”Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, färska örter och citron”.

Åhus Solaris EQ, 2016, Nr 32959. Pris 195 kronor för 50 cl. Belönad med bronsmedalj, vid Svenskt vins bedömning. Åhus Solaris EQ har fått sin fatkaraktär efter jäsning och mognadslagring på ekfat. ”Fruktig, frisk med inslag av fat, päron, gröna äpplen, krusbär och citrus”.

Vi avslutade så med: Åhus Leon Millot 2016. Nr 32957. Pris 249 kronor för 75 cl. ”Ett lättsamt och gott rött vin med stor doft och smak. Endast under riktigt goda odlingsår händer det att vi också gör ett rött vin. Så var fallet 2016 då vi skördade fina druvor av Leo Millot sista helgen i oktober. Vinet är jäst och därefter mognadslagrat på ekfat i sex månader. ”Bärig, med inslag av fat, björnbär, örter, skogshallon, lingon och lakrits.

De som ville kunde sedan handla lite goda produkter från Rökeriet som ligger granne med vingården. Det blev en och annan lax-och ålbit med hem.


VINGÅRDSBESÖK på Flädie Mat & Vingård. Lördagen den 2 juni 2018.

Vårens sista aktivitet blev ett Skånskt Vingårdsbesök på Flädie Mat & Vingård. Känd för att vara en av föregångarna inom skånsk vinproduktion. De första vinstockarna planterades 2009 och idag finns här 9000 vinstockar. Druvsorterna idag är de röda Rondo och Cabernet Cortis samt de vita Solarix och Phônix. Försäljning av vin började 2017.

Vi provade
Aniara 2015 (Solaris). Vitt vin
Ebba Special 2015 (Phônix, Solaris). Mousserande vin
Lepores barrique 2014 (Rondo). Rött vin
Aniara barrique reservé 2012 (Solaris). Vitt vin

Efter vinprovningen intog vi en lunch där förrätten var Alrökt lax, krutonger på citronbrioche, inlagd morot och gräslökssås.
Varmrätten var Gödkalvsinnanlår med nypotatis, grön sparris, stickmorot och rödvinssky.
Kaffet intogs utomhus i den härliga vårsolen, med utsikt över vinodlingen.


Dîner Amical på Gastro, Helsingborg. Lördagen den 21 april 2018.

Per Dahlberg tog emot oss med en härlig Champagne från Pol Roger denna härliga vårdag i Helsingborg. Solen lyste klart och sundet låg stilla utanför med Helsingör på andra sidan.
Tillsammans med Chaine-vänner runtom hela världen firar vi idag World Chaine Day på Gastro.

Väl till bords serverades vit sparris, krabba, stenbitsrom från Öresund, ramslök och kärnmjölk. Till detta serverades en härlig Riesling från Rheingau.

Per serverar sedan en Vacqueyras på magnumbutelj, som vi avnjuter tillsammans med huvudrätten med Anka från Munka-Ljungby, potatis från Kullabygden samt vårens primörer och murklor.

Avslutningsvis serveras Gastros variation på vanilj, choklad och rabarber. Till detta avnjuter vi en Sauternes från Chateau Suduiraut.


Dîner Amical på Lokal 17, Malmö. Lördagen den 24 mars 2018.

Vi hälsades välkomna hos Daniel Pempert och Tomas Gustavsson på nyöppnade Lokal 17 i Studiohuset i Malmö. Kockduon har båda en rad meriter i gastronomiska sammanhang, såsom finalistplatser i Årets kock och OS-guld med tävlingsteamet Skåne Kulinar.

Kvällens meny bestod av ett antal mellanrätter som inleddes med hemgjorda snacks till ett glas mousserande vin.

Därefter satte vi oss till bords och serverades:

Krokett på syrlig gris – grillad lökkräm
Rödbeta – getyoghurt – salta fröer
Torsk – mussla – persilja
Oxe – svart vitlök – endive
Äpple – kavring – timjan