Internationella finalen av Jeunes Chefs Rotisseurs Competition

It is all about friendship

2017 år upplaga av Jeunes Chefs Rotisseurs Competition, Årets Unga Kock internationella final, genomfördes den 8 september i Frankfurt, Tyskland.
Nationella segrande unga kockar från 21 länder träffades för att tävla om den åtråvärda segerplatsen. Tävlingsuppgiften var att utifrån en obligatorisk ”Black Box” tillaga en trerättersmeny.

Magnus på gång i köket Foto: Catarina Offe
Magnus förätt Foto: Catarina Offe
Magnus huvudrätt Foto Catarina Offe
Magnus dessert Foto Catarina Offe

Men det är inte bara en tävling. Kockarna kommer ett par dagar innan för att lära känna varann, skapa nätverk och, vill jag påstå, hitta ett par bästisar för livet. Tävlingsorganisatören bjuder på ett innehållsrikt program, med bland annat ett imponerade besök på Lufthansas gigantiska cateringkök. En champagneprovning i trevlig mingelform varvades med matupplevelser. Jag hade äran att vara där som official companion och fick ta del av den unika vänskapen som uppstod omedelbart och beundra alla kreativa maträtter. Dock inte smaka, det var förbehållet smakjuryn med domare från hela världen, där Sverige företräddes av Stefano Catenacci.
Efter en lång tävlingsdag och efterföljande återkoppling, delades pris till tre medaljörer ut vid en galamiddag på lördagskvällen.
Sverige företräddes av Magnus Åkerström från Stadshuskällaren som hade en tilltalande meny med välkomponerade smaker. Magnus var snubblande nära en bronsplats i hård konkurrens med övriga kockar.
Segrade gjorde Amelia Mei Vem Ng från Malaysia. På andra och tredje plats kom Michel Oude Booijink från Holland respektive Christopher Allan Malone från Australien. När Magnus största besvikelse lagt sig sammanfattade han att ”Det var ett riktigt häftigt äventyr. Nu ska jag peppa mina kollegor att sikta på Årets Unga Kock 2018 som avgörs i Taiwan via en seger i den svenska tävlingen”.

Catarina Offe
Official companion

För ytterligare information om nästa års tävling:
Catarina Offe
Conseiller Culinaire, tävlingsledare
catarina.offe@gmail.com, www.chaine.se