Årets unga kock 2020

Vinnaren Årets unga kock 2020

Vinnare Årets unga kock 2020 Anton Kardell
Foto: Harald Hynell

Årets vinnare blev Anton Kardell från SK Mat & Människor i Göteborg och kommer att representera Sveriges färger i Paris vid den internationella finalen. Vi önskar honom ett stort lycka till!

Årets finalister var:

Anton Kardell, SK mat och människor, Göteborg
Benjamin Johansson, Restaurang Rot, Gotland
Eskil Bondsäter, Restaurang Lykke, Stockholm
Lara Katchinskaia, Färna herrgård och Spa, Färna
Victor Magdeburg, Konstnärsbaren, Stockholm
William Brittsjö, Lux dag för dag, Stockholm

Smakjury i finalen var:

Roland Persson gastronomisk konsult
Johan Andersson, Rolfs kök, Stockholm
Caisa Johansson, Caisas Kök, Uppsala Jimmi Eriksson, Årets Unga Kock 2013, Silvermedaljör i International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2013, Årets Kock 2016, Svenska Kocklandslaget
Christina Möller, Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens vänner
Monica Sander, matkonsult
Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs, Bailli Délégué

Köksjury i finalen var:

Lena Eriksson, Svenska Kockars Förening
Marcus Bremdahl, Konstnärsbaren, Stockholm
Lars-Ove Ingemansson, Stockholms Hotell- och Restaurangskola

Urvalsjury har varit:

Henrik Norström, Lux dag för dag, Stockholm
Björn Persson, Koka, Göteborg

Våra samarbetspartner:

Arla-Ekofisk-Fällmans Kött-Grönsakshallen Sorunda-MartinServera-Morakniv-Oscars -Pernot Ricard Sweden-Segers-Stockholms Hotell&Restaurangskola-Sundqvist-Werners Gourmetservice/Valrhona-
Vikingsun-Wüsthof-Zoegas

Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs årgång 44 i samarbete medStockholms Hotell & Restaurangskola

Tävlingen är öppen för unga kockar med fast heltidsanställning på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseur. De tävlande får ej ha fyllt 27 år före den 1 september 2020. De tävlande behöver ej vara svensk medborgare men ska inneha permanent arbetstillstånd samt behärska svenska i tal och skift. All information samt hela tävlingsdagen sker på svenska. 2020 års svenska tävling äger rum måndagen den 24 februari på Stockholms Hotell & Restaurangskola.  

Uttagning

De tävlande skickar in ett arbetsprov bestående av recept, ingrediensförteckning, arbetsgång samt färgfoto på rätterna gällande en trerättersmeny för 4 personer. Se separat instruktion för arbetsprov. De tävlandes uppgifter lämnas på separat formulär: ”Inbjudan att tävla i Årets Unga Kock 2020” som du hittar här.

Anmälan och arbetsprov skickas som separata dokument. Anmälan och arbetsprov ska vara tävlingsledaren tillhanda senast 19 januari 2020 kl.24.00 och skickas som digital Word-fil till catarina.offe@gmail.com. Bekräftelse på mottagen anmälan skickas inom 24 timmar, kontakta annars tävlingsledaren. Observera att restaurangens medlemsavgift ska vara betald senast 31 januari 2020 för att tävlande ska kunna utses till final.

Sex finalister utses anonymt av en jury bestående av ledande kockar. Resultat meddelas respektive finalist 3 februari 2020 och publiceras på Chaîne des Rôtisseurs hemsida då alla utsedda finalister har nåtts med besked om finalplats.

Final

Varje tävlingsdeltagare ska från en hemlig korg med identiska råvaror tillaga en meny för 4 personer: förrätt, varmrätt och dessert. En professionell smakjury bedömer anonymt finalisternas meny och en teknikjury bedömer köksarbetet. Tävlingen följer reglerna för den internationella tävlingsfinalen dit vinnaren i Sverige kvalificerar sig. Segraren får en finalplats i världsfinalen, värde cirka 30,000 kronor samt ett resestipendium på 10,000 kronor. Efter tävling och prisceremonin serveras en Diner Amical komponerad och tillagad av Årets Unga Kock 2019 Fabian Olli Johanson.

Världsfinal

Världsfinalen äger rum i Paris i september 2020. Tävlingen är, utöver en chans att bli bland de bäst rankade unga kockarna i världen, ett utmärkt tillfälle att skapa internationella kontakter. Segraren i världsfinalen vinner en månadslång utbildning på Le Cordon Bleu i Paris inklusive resa, logi och uppehälle, till ett värde av cirka 80,000 kr.

Hålltider

19 januari kl.24.00 Tävlingsansökan samt komplett arbetsprov ska vara tävlingsledaren tillhanda
3 februari Resultat meddelas respektive finalist och publiceras på www.chaine.se
24 februari Tävlingsdag

Mitten november Tävlingsinbjudan skickas till alla Chaineanslutna restauranger

Välkommen med ditt arbetsprov 

Frågor besvaras av tävlingsledare Conseiller Culinaire Catarina Offe catarina.offe@gmail.com eller tel 0730 69 69 06