Årets Unga Kock 2017

Foto: Alla bilder i artikeln – Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Magnus Åkerström, Stadshuskällaren, Stockholm, korades den 27 februari till Årets Unga Kock 2017 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tillsammans med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg. Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Frankfurt, Tyskland den 8 september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

På andra plats kom Hampus Fors, Swedish Taste, Göteborg, och på tredje plats Ebba Nordin, Upper House, Göteborg.

Följande kockar deltog i årets final…

Isak Oldenburg, Grand Hotel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
Ebba Nordin, Upper House, Göteborg
Magnus Åkerström, Stadshuskällaren, Stockholm
Viktor Arabzadeh, Upper House, Göteborg
Hampus Fors, Swedish Taste, Göteborg
Philip Lindgren, Stadshuskällaren, Stockholm

Juryns motivering: Klassisk matlagning med tvist. Tydliga smaker och en jämnhet som juryn lät sig imponeras av.

Magnus segermeny

Råvarukorgens obligatoriska råvaror bestod av hel gös, blåmusslor, lammstek med ben, potatis, purjolök, savoykål, en färsk ört, äpple, hjortron samt mörk och vit choklad. Magnus segrande meny blev följande…

Gravad lättbakad gös, variation på fänkål, blåmusselemulsion med dill, blåmusselvelouté med äpple och fänkålsdill.

Bakad lammstek, konfiterad purjolök, krispig ostronskivling och savoykål. Lammsky smaksatt med libbsticka. Råhyvlad morot och körvel.

Vit chokladmousse med hjortron, hjortronkompott, mörkt chokladflarn, sockerkaka i karamelliserad honung och körvel.

Magnus Åkerström blev även publikens favorit efter publikomröstning utifrån menyns utseende. Vi önskar Magnus all lycka till på den internationella finalen i Tyskland i september.

Juryn bestod av:

Kurt Weid, Johan Jureskog, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist, Lena Eriksson, Malin Söderström och Krister Dahl.

Våra samarbetspartners:

Arla, Chokladfabriken, Ekofisk, Fällmans Kött, Grönsakshallen Sorunda, Martin&Servera, Morakniv, Rydells blommor, Segers,Stockholms Hotell&Restaurangskola, Sundqvist, Tierps Tryckeri, Upper House, Valrhona, Werners Gourmetservice, Vikingsun, VIVA Wine & Spirits Group, Wüsthof, Zoégas

 För ytterligare information:
Tävlingsledare/Conseiller Culinaire, Catarina Offe
0730 69 69 06, catarina.offe@gmail.com, www.chaine.se

=== 2017-02-07 ===

Äntligen!

Nu är finalisterna för Årets Unga Kock 2017 klara.

Årets finalister är
Isak Oldenburg, Grand Hotel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
Ebba Nordin, Upper House, Göteborg
Magnus Åkerström, Stadshuskällaren, Stockholm
Viktor Arabzadeh, Upper House, Göteborg
Hampus Fors, Swedish Taste, Göteborg
Philip Lindgren, Stadshuskällaren, Stockholm

Juryn
Kurt Weid, internationell domare
Johan Jureskog, AG, Stockholm
Cajsa Johansson, Cajsas Kök, Uppsala
Jimmi Eriksson, Årets Unga Kock 2013,
Silvermedaljör i International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition, Lilla Ego, Stockholm, Årets Kock 2016
Christina Möller, Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens vänner
Monica Sander, Årets Kock
Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs, Bailli Délégué

Metodjuryn
Lars Sunekvist, Stockholms Hotell & Restaurangskola
Lena Eriksson, Svenska Kockars Förening

Urvalsjury
Malin Söderström, Hjerta, Stockholm
Krister Dahl, Upper House, Göteborg

Våra samarbetspartners
Arla-Chokladfabriken-Ekofisk-Fällmans Kött-Grönsakshallen Sorunda-MartinServera-
Morakniv-Segers-Stockholms Hotell&Restaurangskola-Sundqvist- Tierps Tryckeri-
Upper House-Valrhona-Werners Gourmetservice VIVA Wine & Spirits Group-Wüsthof-Zoégas