Årets unga kock

Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs

Tävlingen är öppen för unga kockar verksamma på restauranger anslutna till Chaîne. Tävlande får ej ha fyllt 27 år före den 1 september samma år tävlingen hålls.

Uttagning

Tävlande skall insända ett arbetsprov bestående av recept (ingrediensförteckning och arbetsgång) på en trerättersmeny för 4 personer samt färgfoto på rätterna.
Tävlandes uppgifter lämnas på separat formulär: ”Anmälan för deltagande” (blankett nedan). Anmälan och arbetsprov skickas som separata dokument. Arbetsprov skrivs på omärkt dokument. Råvaror i recepten får ej beskrivas med lokal härkomst som kan hänföras till restaurang och/eller ort. Foto får ej innehålla detaljer som till exempel specialporslin som kan härleda till restaurang. Foto ska infogas efter respektive recept och hela menyn ska vara samlad i ett dokument. Då foto ej ska publiceras kan de vara av mellankvalitet för ett lättare dokument. Dock så tydligt att urvalsjuryn kan göra sin bedömning av rättens utseende korrekt.
Anmälan och arbetsprov skickas digitalt i wordfil till catarina.offe@gmail.com.
Bekräftelse på mottagen anmälan skickas inom 24 timmar, annars kontakta tävlingsledaren.
Observera att restaurangens medlemsavgift ska vara betald senast 31 januari samma år den tävlande deltar för att denne ska kunna utses till final.
Sex finalister utses anonymt av en jury bestående av ledande kockar. Resultat meddelas respektive finalist samt publiceras på www.chaine.se då alla utsedda finalister har nåtts med besked om finalplats.

Final

Varje tävlingsdeltagare ska från en hemlig korg med identiska råvaror tillaga en meny för 4 personer: förrätt, varmrätt och dessert. En professionell smakjury bedömer anonymt finalisternas meny och en teknikjury bedömer köksarbetet. Tävlingen följer reglerna för den internationella tävlingsfinalen dit vinnaren i Sverige kvalificerar
sig. Segraren får en finalplats i världsfinalen, värde cirka 40.000 kronor samt ett resestipendium på 10.000 kronor. Efter tävling och prisceremoni serveras en Dîner Amical komponerad och tillagad av vinnare av Årets Unga Kock föregående år.

Världsfinal

Världsfinalen äger rum på olika plaster världen över. Ett tjugotal tävlande från hela världen deltar. Före tävlingen bjuder värdlandet på ett gediget program för kockarna. Tävlingen är utöver chans att bli bland de bäst rankade unga kockarna i världen ett utmärkt tillfälle att skapa internationella kontakter. Segraren i världsfinalen vinner en månadslång utbildning på Le Cordon Bleu i Paris, resa, logi och uppehälle, till ett värde av cirka 80.000 kr.

Välkommen med din anmälan!

Tävlingsledare Conseiller Culinaire Catarina Offe catarina.offe@gmail.com, Mobil: 073 069 69 06
Frågor besvaras även av Per Bengtsson, Conseiller Professionel, per@matodryck.se
Anmälan deltagande Årets Unga Kock 2019